Hedersförtryck

Bild från Fadime Galan 2019

Jag nämnde i ett av mina första inlägg att jag brinner för mänskliga rättigheter. Både utifrån mina studier men även utifrån politiska aspekter. Att grupperingar och människor alltid funnit ett behov av att tillskansa sig makt över andra är inget nytt fenomen.

Från 1500- talet och framåt kom Europa påbörja sin sekularisering, vilket gav makten till Kungar och i slutändan till folkvalda församlingar. En sekulär stat där staten och religionen är separerad är för många av oss en självklarhet och något vi i den demokratiska staten ska värna om. Religiösa företrädare ska aldrig tillåtas tolkningsföreträde av hur den demokratiska staten och dess medborgare ska leva.

Ändå ser vi inte sällan i dagens samhälle hur kvinnor trycks ner av religiösa företrädare inte minst i våra exkluderade förorter. Där Religiösa ledare och församlingen sägs äga tolkningsrätten. En tolkningsrätt som inte sällan spär på religiösa föreställningar om att kvinnan inte är likvärdig mannen. Hon ska istället kontrolleras för att på så sätt bevara sin kyskhet och hennes kyskhet sägs höra ihop med familjens så kallade heder. Anses inte kvinnan leva upp till dessa krav riskerar hon att straffas.

Nej, detta har inte med religionen att göra utan det är kulturella aspekter som legitimerats med hjälp av religionen. Ändå vet vi att den hårda faktan visar att omkring 260 000 kvinnor/flickor lever under hedersförtryck i Sverige idag. Utan rätt att välja man, utan rätt att prioritera sina studier, utan rätt att välja sina klädsel. Detta är faktiskt ett brott mot barnkonventionen och de mänskliga rättigheterna. Ändå lever kanske personen bredvid dig just så. Så till dig som gärna vill stå upp för dessa flickor. Stöd kampen mot hederskulturen.

❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s