Att vara tjänsteman

De senaste dagarna har jag sett flera olika artiklar som gör gällande att tjänstemän vid Försäkringskassa fattar beslut som får konsekvenser för människor.

Senast idag läste jag en artikel som Dalademokraten skrivit, som gjorde gällande att en tjänstemans beslut vid försäkringskassan resulterade i att en man tog sitt liv. Jag håller med om att det är förfärligt att ett beslut får sådana konsekvenser. Har dessutom full förståelse för att besluten kan tyckas märkliga och jobbiga. Inte minst för de stackarna som blivit utförsäkrade, vilket var den avlidne mannens verklighet. Det är också viktigt att komma ihåg att införandet av dessa regler gjordes av den dåvarande alliansregeringen.

Det jag dock reflekterar över är att Försäkringskassan som statlig myndighet har till uppgift att följa de lagar och regler som Sveriges riksdag beslutar om. Därmed kan inte en enskild tjänsteman anklagas för att en person väljer att ta sitt liv, beroende på att handläggaren måste fatta ett beslut fattat utifrån ett reglemente. Jag menar därför att det är viktigt med saklighet och inte hänga ut enskilda tjänstemän. Fortsättningsvis när det förekommer mycket kritik. Vore det snarare av vikt att myndigheten och lagstiftarna ser över hur det går att underlätta för myndigheten och i slutändan handläggare/tjänstemän vid myndigheten.

Vid mitt besök hos arbetsterapeuten igår berättade min terapeut att de har en person anställd för att hjälpa patienter vid kontakt med myndigheter. Detta kan tyckas beklagligt inte minst för individen, men även för de som tvingas sitta och utreda ärenden. När den rådande kutymen snarare borde vara att läkarens/terapeutens ord är lag, eftersom de är ägare av det professionella yttrandet. Läkare varnade redan 2008 för hur konsekvenserna av utförsäkring skulle kunna se ut. Tittar vi idag kan vi konstatera att deras farhågor besannades. Det beror dock inte på tjänstemännen utan på lagstiftningen.

Med önskan om en fortsatt bra dag:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s