Att vara en god läsare

Inom lärarkåren diskuteras inte sällan just behovet av att läsa. Dock ser vi snarare en trend i samhället där vi har allt för många barn och ungdomar som inte läser. Det är faktiskt allvarligare än vad vi kanske tror. På sikt skulle bristande läsförmåga kunna bidra till demokratiskt underskott. Många barn och ungdomar läser oftast bara litteratur i skolan och det räcker inte för att utvecklas till att bli en god läsare.

Någon kanske undrar varför det just är viktigt att läsa litteratur av god kvalité. Det beror givetvis på att språket och innehållet håller en nivå som efterfrågas i samhället. Inte minst vet vi att det är viktigt att diskutera och analysera litteratur tidigt, eftersom det är avgörande för läsförståelse. Vid bristande läsförståelse tenderar det att bli svårt att tillgodogöra sig nya kunskaper, vilket faktiskt påverkar samtliga ämnen. Vidare tenderar eleverna också tycka att det är tråkigt att läsa, vilket kommer påverka studieresultaten.

Själv läser jag 500-600 sidor i veckan, vilket är kopplade till mina studier. Många brukar höja på ögonbrynen när jag berättar det. Faktum är att hade jag inte varit den goda läsare jag är hade det inte fungerat att studera så mycket. I går satt jag och tittade igenom mitt bakgrundskapitel till min kommande uppsats slogs jag av hur mycket ny information som fanns i min litteratur. Litteratur som jag ändå bekantat mig med under ett halvår. Det tycker jag är både fascinerande och spännande.

Önskar dig en fin lördag🤗

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s