Lilla My

Lilla My har alltid varit min absoluta favorit i Mumindalen och med en mor från Finland var berättelserna ett givet inslag i min barndom.

Hon är liten ettrig och grymt ärlig. Det är precis det jag älskar med henne, den grymma ärligheten och ilskan som hon visar när det inte går hennes väg. Hon styr pågrund av det hela Mumindalen och hon gör det med en välvilja och snällhet. Det finns inget hos Lilla My som menar att hon ska göra saker för sin egen skull. Hon vill göra det för allas bästa. Utifrån den aspekten är hon också observerande och intelligent ur vilka aspekter hon sedan utför sitt handlande.

När Mumindalen oroar sig tar Lilla My tag i det och vågar också gå i bräschen när andra fegar ur. För mig är hon den kvinna som säkerligen skulle gått i fronten för kvinnlig rösträtt, jämställdhet och även motverkat hedersförtryck. Av den enkla anledningen att Lilla My inte ser nyttan med hierarkier där vissa gynnas mer än andra.

Så idag på Internationella kvinnodagen hedrar jag Lilla My och alla andra kvinnor som gjort historiska landmärken. Avgörande organiseringar tillsammans med andra kvinnor, som kom att bli avgörande för förändring. Vi kan tycka att vi kommit långt, men det finns så mycket mer kvar att göra. Så länge leve Lilla My och alla andra kvinnor som står upp för varandra.

Med önskan om en givande Internationell kvinnodag:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s