Kvinnors rättigheter

Solen skiner så fint idag, men det ser betydligt skönare ut inifrån. Det blåser kalla vindar och för vissa i familjen är det en stor dag. Idag är det nämligen premiär för Gnosjö IF:s första match. Jag är dock väldigt ointresserad, men vissa i vår familj ägnar 40 h i veckan åt denna förening. Det är mer arbete än vad många kanske tror och det görs alltså helt ideellt.

För min egen del innebär det att jag kunnat ägna denna lördag åt att skriva om kvinnor inom arbetarrörelsen. Det var ett tag sedan jag arbetade med dessa frågor, men jag har skrivit en hel del om jämställdhetsdebatten under just 1960-talet. Då tittade jag visserligen mest på de akademiska yrkena. Med det som grund tänker jag alltså undersöka hur den yttrade sig inom arbetarrörelsen, för att således kunna göra jämförelser.

Riktigt roligt att få grotta ner mig i välfärdspolitik, socialförsäkringar och 1938 års utredning som gav kvinnor tryggare anställningsvillkor. Det är också roligt att läsa om grupp 8 och andra grupperingar som verkligen bidrog till ett mer jämställt Sverige. en aktiv nyansierad samhällsdebatt är av vikt för att få förändring. Vi har dock inte kommit så mycket längre sedan 1970-talet och det finns betydligt mer att göra.

Vad som är intressant är också att sambeskattningens bortagande var ett väldigt viktigt avgörande för jämställdheten. Dessvärre har vi ett riksdagsparti, som vill återinföra den vilket är helt otroligt att överhuvudtaget ens tänka tanken. Har sagt det förr och kommer säkerligen säga det fler gånger. Vi demokratiska medborgare har ett stort ansvar för hur vi väljer att lägga våra röster.

Nej, nu ska jag fortsätta med mitt skrivande och nörda ner mig ännu mer.

Trevlig lördag önskar jag dig:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s