Maria och Peladagen

Idag har jag haft förmånen att delta i ett arrangemang där Sameh Egyptson var inbjuden. Han presenterade sin bok Holy white lies som kartlägger, samt berör hur Muslimska brödraskapet infiltrerat politiska partier i Sverige och hur vi naivt tittat på.

Hur brödraskapet säger sig tala för stora delar av den svenska befolkningen som tillhör religionen Islam. Precis som andra extrema organisationer vill de föra fram sina extrema åsikter, där man gör gällande att exempelvis den muslimska befolkningen i Sverige ska ha egna lagar, som står över den svenska rättsstatens principer. Ett genomgående fuskande med skattefinansierade medel till dessa organisationer är snarare en kutym än ett undantag.

Uttalar vi en annan princip och kritiserar anses vi vara Islamofober. Ett sätt att tysta människor, för vi i Sverige vill inte ses som det. Men att kunna kritisera och ifrågasätta åsikter och fundamentala föreställningar som inte går i linje med vårt öppna demokratiska samhälle. Är faktiskt inte Islamofobi utan snarare ett sätt att betona att vi tillåter religionsfrihet, vi värnar om män och kvinnors lika rättigheter och vi tillåter inte parallella samhällen där vissa som anser sig vara företrädare ska ha tolkningsrätten. I den demokratiska staten ska alla ha samma rättigheter, men även skyldigheter.

Det innebär att föreläsningen idag var en ögonöppnare om hur vi naivt låtit personer med fundamentala föreställningar uttala sig i frågor gällande muslimer. Trots att den största andelen av dem, inte vill inför något av dessa fundamentala lagar eller leva efter vissa regler. Hur politiska partier snarare tystat de kritiska rösterna och puttat ut dem i kylan med buller och bång, när representanter vågat lyfta frågorna. Rädslan och ängsligheten har varit alltför stor.

Nej, jag tycker att det är viktigt att värna om rättsstatens principer, demokrati och religionsfrihet. Däremot ska vi kunna ifrågasätta osynliga regler och värden som inte står stick i stäv med dem. Exempelvis hederskulturen, som inte är knuten till en speciell religion, men innehåller aspekter av förtryck, patriarkal strukturer samt ett behov av att kontrollera kvinnans sexualitet.

Dags att ta mod och lyfta upp dessa viktiga frågor och inte minst stå upp för dessa kvinnor och pojkar som lever under detta förtryck i skrivande stund. Många av dem ropar på hjälp för de vill inte leva så här. De vill ha samma rättigheter som andra delar av den svenska befolkningen.

Önskar dig en fortsatt bra dag:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s