Internationella mensdagen

Detta inlägg är inte sponsrat, utan något jag gör av helt fri vilja!

Man skulle kunna tycka att manifestationer som dessa inte skulle behövas. Men sannerligen det gör de! När jag därmed fick uppmaningen från en viktig organisation som verkar för flickors rättigheter världen över. Nämligen Plan Sverige där jag också är #Flickafadder sedan många år, målade jag snabbt dit mina prickar. Medger att min nageltjej förmodligen hade skrattat gott åt slutresultatet. Men har det ett viktigt syfte är det viktigast av allt.

För att återvända historiskt var jag på ett seminarium vad det gällde just flickors utsatta situation vid menstruation. Själv har jag visserligen tyckt att det alltid varit förfärligt och tycker det fortfarande att behöva menstruera. Men jag har inte på något sätt tvingats sluta skolan eller blivit bortgift i samband med min första menstruation. Skulle detta varit min verklighet, som det så är för allt för många flickor i världen hade det skett vid 10 års ålder.

Vidare har aldrig någon i min hemmiljö eller i samhället trakasserat eller skambelagt mig, för att jag menstruerar. Ingen har heller minskat min rörelsefrihet. Vidare har jag även haft tillgång till rent vatten, hygieniska menstruationsskydd och inte minst kunnat känna mig säker på toaletten.

Denna verklighet lever inte majoriteten av flickor i världen i. I stället hyschas det och flickorna vet inte vad det är som sker vid första menstruationen, vilket snarare ökar skammen. Mammor talar inte heller om det, eftersom menstruation är något orent och är sammankopplat med kvinnan, som återigen nedvärderas för att vara smutsig.

Ja, jag kan erkänna att jag många gånger önskat att männen hade fått känna på det. Då hade patriarkala strukturer varken ansett det som smutsigt eller tillåtit ohygieniska skydd. Eller en skyldighet att begränsa flickornas rörelsefrihet eller gifta bort dem för att börja producera barn efter den första menstruationen.

Tack, Plan Sverige för det viktiga arbete ni gör för att stärka flickors rättigheter med utbildning och upplysning gällande menstruation. Ni göt också ett viktigt arbete för att motverka könsstympning med utbildningsinsatser och stöd till föräldrar att våga säga stopp. Det finns också organisationer som samverkar med Plan Sverige för att kunna ge flickor och kvinnor mensskydd och även bygga säkra toaletter där de inte riskerar att trakasseras.

Så min uppmaning kära läsare. Ta, fram nagellacket och måla fem röda prickar för de konsekvenser menstruation tenderar att få för flickor/kvinnor världen över.

Önskar er en fin dag:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s