Teoretiska ramverk

Det är alltid lika spännande med just skrivande. Vet, snart inte hur många metodböcker och kurser jag läst. Ändå sitter jag där varje gång och sliter mitt hår för att kunna tydliggöra ramverket.

Ibland tänker jag också att det är spännande att tillämpa just ett ramverk för att beskriva en så kallad verklighet. Tur att vi inte gör det i vårt dagliga liv, eftersom det skulle bli väl stelt och fyrkantigt. Det var just denna fyrkantighet som slog mig i helgen.

Den handlade om just skolan och dess villkor. Hur vi sedan 2000-talets början monterat ner och begränsats skolans resurser år efter år. Ändå sitter lokalpolitiker ofta och resonerar över att den får en stor summa. Ja, det stämmer och det vore väl skam annars. Jag menar utbildning är något som är oerhört viktigt.

Dock tänker jag på alla dessa barn, som dagligen misslyckas i vår fina skola. Hur lärare vänder ut och in på sig själva för att hinna med alla behov. När personal sedan skriker att de behöver resurser finns inga pengar, för det ska pedagogerna lösa. Alla, ska ha möjlighet att vara inkluderad, heter det då, men frågan jag ställer mig är inte sällan till vilket pris. Eller föräldrar som kämpar för sina barn och ber om extra resurser, men nekas på grund av pengar.

Jag tycker därmed att förslaget om fler yrkeskategorier i skolan är bra. Det behövs vuxna omkring våra elever som kan vårda och trösta. Det viktigaste ska dock vara att de träffar och är nära barnen. Det vill inte säga sitta i typ 100 möten och se ledsen och orolig ut när pedagogerna signalerar om hjälp. Eller för den delen komma med tips som pedagogerna redan testat 150 ggr.

Nej, ska vi verkligen ta det här med grundläggande utbildning på allvar krävs det följande insatser. Avskaffa fria skolval, förbjud friskolor och ge kommunerna statligt stöd för att kunna upprätthålla en likvärdig utbildning. Där alla elever får sina behov tillgodosedda, med fler vuxna och låta lärarna göra det de är bra på nämligen undervisa och bedöma. Vidare ha hög tilltro till att läraren är den kompetenta myndighetsutövaren den är.

Önskar dig en fortsatt bra dag:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s