Sol och värme

Att befinna sig i inlandet under sommarens bästa dagar gör egentligen ingenting. Det är så tyst och stilla på kvällarna och dagarna manar till fysisk aktivitet likväl som passiv vila. Så, viktigt för återhämtningen som jag så väl behövde.

Häromdagen läste jag på lite mer om varför just kroppen inte riktigt svarar på min träning och förklaringen är kortisolet, som varit höjt alldeles för länge. Det innebär att kroppen kommer behöva tid för återhämtning och balansen mellan att pressa den och låta allt gå långsamt är hårfin. Jag har dock verktygen och förhåller mig till att låta det ta den tid som det tar. Jag är dock inte det minsta passiv.

Det går dock att styrketräna, promenera och springa men det krävs också yoga samt meditation. Forskningen visar att just yoga och meditation har störst effekt just på att balansera kortisolnivåerna i kroppen. I andra studier ser vi också att dessa former av mental samt fysisk träning balanserar blodtryck och det allmänna välbefinnandet. För er som lyssnat på Anders Hansens sommarprat talar han om hur viktigt motion inte minst är för hjärnan, men även kunskapsinhämtning och inte minst det psykiska välbefinnandet. Aldrig har vi haft så stor psykisk ohälsa som idag. Därför viktigt att etablera goda fysiska och sunda matvanor för barnen vid tidig ålder.

Jag hade förmånen att lyssna på Anders Hansen med ett gäng kollegor för något år sedan. Orsaken till att han var inbjuden beror helt enkelt att barnfetma och diabetes typ II ökar. Dessa hänger ihop med dålig kost och motion. Som vanligt kunde vi läsa på löpsedlarna att skolan borde utöka idrotten, men faktum kvarstår att våra timplaner är fyllda till bredden. Har inte individen ett eget ansvar undrar jag?

Jag tänker att varje förälder har ett ansvar för sina barns välbefinnande och eftersom både kropp och själ hör ihop. Därför borde varje förälder i detta land erbjuda sina barn sunda kostvanor och inte minst motion. Häromdagen exempelvis tränade vi i trädgården med hjälp av KB-klot och band. Inte avancerat alls, men roligt och det kom sig av en familjemedlems initiativ. Att herr Flatcoated retriever dessutom tyckte det var vansinnigt roligt gjorde det inte sämre. Dessutom var det extra roligt att vissa av oss orkade mer än andra🤣

Så med dessa ord önskar jag dig en fin dag:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s