Att lägga ett pussel

2021 har inletts och tempot och tonen det nya året har visat hittills. Är att det är förändringar på gång. Det är ett år som handlar om hälsa och välbefinnande och att hitta sin egen sanna väg. Inte andras utan enbart den egna vägen.

Som ett blixt från en klarblå himmel kom det ett tydligt budskap och åren då jag sprungit runt i ekorrhjulet visade dock att det inte enbart varit av ondo. Plötsligt visste jag vad kompassen pekade och att jag hela tiden egentligen vetat. Tacksam och glad insåg jag att visst ska det handla om politik och samhällsförändring, men inte i någon organisation utan på ett helt annat plan.

Det har varit en stor sorg att behöva lämna, men det fanns liksom inte någon annan utväg. Jag hade kvävts om jag inte valt att gå. Det är en spännande resa, som börjar med ett tydligt beslut och visst kommer det innebära nya studier och arbete vid sidan om. Däremot finns det ytterligare en aspekt som inte alls får glömmas bort och det är just hälsa. Att äta bra och motionera samt göra lite eller mycket av det du älskar för på det sättet blir livet hållbart.

När jag var på botten av min utmattning fanns det inget jag egentligen gladdes och Försäkringskassan underlättade inte precis. Förutom att utförsäkras och ifrågasättandet av mina studier gjorde Försäkringskassan precis allt för att ta det lilla jag gladdes åt togs ifrån mig. Det är en lärdom det där och systemet är inte särskilt vackert och det är inte förrän du står där själv som du inser hur hårt det är. Jag hann inte återhämta mig innan jag tvingades söka nya arbeten och dessutom arbeta heltid, vilket min läkare inte alls ville.

Att vi är beroende av att vara försäkrade för just sjukdom och eventuell arbetslöshet utanför vårt så kallade socialförsäkringssystem är idag ett faktum. Vilket innebär att du vid sjukdom och arbetslöshet i försäkringssystemet, som finansierar våra skatter drygt får 60 % som ersättning för oss som är medel och höginkomsttagare. Något som Daniel Barr och Joakim Palme skrev om på DN-debatt. En del av välfärdsstatens principer var just att alla oavsett skulle gynnas av vårt socialförsäkringssystem, vilket skulle ge trygghet och bidra till att människor såg vinsten med just skatter.

Det är frågeställningar som är viktiga och borde belysas i större utsträckning, för att faktiskt kunna bygga ett samhälle för människor. Och med de samhällsutmaningar vi står inför. Utmaningar som inte alls är de samma som tidigare.

En trevlig vecka önskar jag dig;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s