En viktig dag

En intensiv inledning på Mars har tagit sin början och energierna är extremt utmanande just nu. Dock ska det snart ljusna, vilket också passar utmärkt med tanke på att det imorgon är internationella kvinnodagen. Ibland häpnar jag själv vid tanken av att kvinnor är och har varit så förtryckta genom årtusenden. Snart ska dock den feminina energin ta plats och framträda än mer. Tiden då orättvisor och förtryck kommer att upphöra. Slutet på maktkamper och motsättningar. Tider som snarare talar förståelse och acceptans.

Det är en viktig dag att minnas nämligen den Internationella Kvinnodagen, genom att exempelvis påminnas om Selma Lagerlöfs kamp för den kvinnliga rösträtten. Suffragetternas obestridliga vilja att få ett jämställt samhälle och kvinnorna på 60 -talet som banade väg för kvinnors rättigheter så som exempelvis grupp 8, som påverkade politiker som exempelvis Olof Palme. Jag kan tycka att det ibland glöms bort hur viktig han var i just arbetet med dessa frågor och det visar också hur mångfacetterad han var. Dessutom värdet i de ansträngningar han gjorde för att faktiskt förändra. Vidare var han även outtröttlig i det fantastiska arbete som gjordes för de svartas rättigheter i Sydafrika, vilket också visar att förändring tar tid.

Ändå har inte så mycket förändrats för kvinnor sedan 60-talet och dagligen möts vi av en bild där kvinnor sexualiseras och nekas sina rättigheter. Den fria aborträtten borde inte ifrågasättas överhuvudtaget. Men ändå ser vi att den gör det än idag. Att kvinnor fortfarande tjänar betydligt mindre än män är också ett kvitto på att mer arbete behöver göras politiskt.

På internationella kvinnodagen vill jag någonstans hylla de där som gått i bräschen för förändring. Ändå slås jag av bilden hur kvinnor utnyttjas inom människohandeln och hur människor anser sig ha rätten att köpa någon annans kropp. Däremot ser jag också de fantastiska kvinnor som via socialmedier använder sina erfarenheter för att berätta för att skapa förändring som exemplevis Inte din hora, som bedriver ett aktivt arbete i dessa frågor.

Det finns mycket som återstår, men som sagt förändring tar tid och årtusenden av förtryck förändras inte över en natt. Liksom arbetet för avskaffandet av just apartheid regimen kräver tid och beslutsamhet. Det är då vi kan förändra strukturerna och bilda något nytt.

Så med detta inlägg vill jag hylla de viktiga krafter som vill stärka kvinnornas ställning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s