Platon och Aristoteles

Ja, nu verkar det inte bättre än att vår skolmyndighet sitter och funderar över nya perspektiv i kursplanerna. Med risk för att låta konservativ, måste det ändå ses som märkligt. Jag menar påhittet om att stryka Antiken, demokratins vagga och grunden till att förstå utveckling i Europa både kulturellt och politiskt under historien och inte minst i vår nutid. Kan inte anses som annat än dumdristigt och ogenomtänkt.

Att skolverket inte verkar vara medvetna om att kolonialism och slaveri ändå anses vara brukligt att gå igenom med dagens kursplaner. Det gör i alla fall jag där både slavhandel och postkolonialismen har en framträdande roll inom historia och samhällskunskap. Alla verkar dessutom inte förstå att slavhandeln existerar än idag, vilket är en nödvändighet och skyldighet som demokratisk medborgare att upplysa människor om inte minst inom utbildningsväsendet. För att fostra våra framtida demokratiska medborgare till att stå upp och värna om demokratin och alla människors lika rätt.

Inte minst pågår en fruktansvärd människohandel i Libyen, Europa, Sverige och i arabländerna. Där människor fråntas sina rättigheter och utnyttjas för andras vinning.

Jag är dock helt övertygad om att våra främsta politiska, kulturella företrädare som Aristoteles, Platon och Sokrates behöver finnas kvar i vår undervisning. De behövs för att förklarar grunderna till vår samtid och för förståelsen om att människor alltid önskat frihet, möjlighet att påverka och att samhället och dess ideal alltid varit i konstant förändring. Ett samhälle dock som alltid måste värna om ideal och betona vikten om att det inte alltid ansetts/anses som självklart, men att arbetet oh processerna för att infria dessa grundläggande politiska värderingar alltid haft ett pris och har behövt anpassas till just den samhälls och kulturella kontext det varit en del av.

Så, var det redan under Antiken och även idag. Vi kan dock inte helt plötsligt hugga bort en historiskt viktig epok och ersätta den med en vinkling av historieskrivningen som redan bör finnas med i undervisningen idag. Så, snälla låt Aristoteles och Platon vara kvar.

Önskar dig en fin helg🙏

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s