Kära afghanska kvinnor, barn och män

Ni alla som har utstått år av spänningar byggt upp en framtidstro. Satt de demokratiska värderingarna i sanden. Vattnat och låtit de växa, för hoppet om att en dag skulle landet återigen nå sin frihet.

Ni befinner er nu i stor fara. Det finns ingen rättstat att luta sig mot och inte heller ett internationellt samfund. Ni är ensamma och kämpar förgäves för att hålla er upprätta. Talibanerna har återerövrat er mark där ni sått fröna till demokrati.

Med några stillsamma andetag blickar ni säkert ut i den svarta natten. Tittar upp mot himlen för att inse hur ensamma ni är. Endast de galaktiska stjärnorna av ljus speglar erat inre medvetande.

Kylan slår emot er och ensamheten blir tydligare och tydligare. Människor har återigen flytt i panik. Jägaren jagarer skoningslöst i natten. Kvinnorna o h barnen ska straffas och sona för de orena och demokratiska tankarna om frihet.

För den talibanska staten tillåter inte oliktänkande och kvinnor och barn är smuts. De är orena och inte jämställda med den jihadistiska mannen med skägg, som har all rätt att våldta söndra och härska. Tortera och skrämma till tystnad, för de kommer i grupp och skrämmer slag. Ingen blir skonad.

När de lämnat byn finns nedast det de kommit för att utrota, nämligen smuts och skam. Skammen är deras och våldet de utsätter andra för är inget annat än smutsig terror. Där man i Allahs namn anser att mannen har all rätt att våldföra sig och skrämma till tystnad.

Det har gått snabbt för de att ta sig fram. År av hopp och internationellt hopp är slaget i spillror. Men mina tankar går till kvinnorna och barnen som nu ska tuktas in i en regim, som saknar allt vad grundläggande mänskliga värden står för. Än en gång har terrorn segrat och nu banar den väg på bekostnad av dessa människor.

All styrka och ljus till er kvinnor och barn som trotsigt stirrar terrorn o vitögat. Det är med er goda kraft ljuset återigen kan planteras längs med de torra vägarna och bygga nya broar. Ni är modiga och det gör ont i mig när jag inser vad ni utsätts för och kommer att utsättas för.

Allt ljus till er och kampen för rättvisa och jämlika villkor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s